Havalı Yatağı Devlet Karşılıyor Mu?

Havalı Yatağı Devlet Karşılıyor Mu?

Yatalak hastası olanlar havalı yatağı devlet karşılıyor mu? Diye sıklıkla sormaktadırlar. Yazımızda bu sorunun cevabını vereceğiz. Havalı yatağın devlet tarafından karşılanması bakmak zorunda olanlar için büyük bir destektir. Çünkü hasta kişinin tedavi masrafları zannedildiğinden çok daha fazladır. Bir de hasta yatalaksa psikolojisi ve tedavisinin daha sağlıklı ilerlemesi için havalı hasta karyolası gibi gelişmiş teknolojiyle donatılmış medikal ürünlere ihtiyaç vardır.

Havalı yatak; içerisinden hava geçen borularla döşenmiş hastalara özel olarak tasarlanmış medikal ürünlerdir. Havalı yatak çeşitleri, yatarak tedavi gören hastanın daha rahat etmesiniz sağlar. Fakat en önemlisi vücutta bası yarası oluşmasını engeller. Şayet hastada bası yarası varsa hızlıca iyileşmesine yardımcı olur. Yatakların içinde bulunan kanallar sırayla şiştiklerinden hareketsiz yatan vücudu hareketlendirir. Hareketlenen vücuda kan ve oksijen daha fazla gittiğinden yara oluşmaz, varsa daha çabuk iyileşir.

Hastanelerdeki hasta yatakları normal yataklardan farklıdır. Çünkü hasta kişi bütün vücut uzuvlarını istediği gibi hareket ettiremeyebilir. Ameliyatlı, felçli veya kısmı olarak vücudun bir bölümünü kullanamayan hastalar vardır. Hastalara bakan refakatçiler olur. Fakat refakatçilerin de gücü hastayı her zaman istediklerini yapmaya yetmeyebilir. İnsan vücudu hastalanıp kendini bıraktığında çok ağır olur. Çok güçlü bakıcılar dahi belli bir zaman sonra yorulur. Bundan dolayı hastaların ihtiyaçlarının daha kolay karşılanması, refakatçinin işlerinin kolaylaştırılması ve hastanın psikolojisini desteklemek için hasta yatak fonksiyonlarına ihtiyaç duyulur.

Hastanede tedavisi yapılan bazı hastaların evde dinlenmesi gerekir. Bazı hastaların tedavisine ise evde devam edilir. Hatta bazı hastaların hayatının geri kalanı yatağa bağlı devam etmek zorundadır. İşte bu durumda olan hastalar için evde hasta karyolası rahatlığına ve konforuna ihtiyaç duyulur. Ev tipi hasta yatağı ile hastaların ve bakıcılarının ihtiyaçları giderilir. Hasta yatakları temelde manuel ve elektrikli olmak üzere ikiye ayrılır. Elektrikli modellerin çeşitlerinden biri de havalı yataktır.

Hastaların bakımı ve tedavisi ciddi anlamda masraf oluşturduğundan devlet zor durumda olan vatandaşlarına yardımcı olmaktadır. Devlet yardımı yapabilmek için hasta yakınlarından bir kısım prosedürleri yerine getirmesini istemektedir. Havalı yatağı devlet karşılıyor mu? Cevabı için öncelikle yapılması gerekenlerin neler olduğunu bilmek gerekir.

Havalı Hasta Karyolası Çeşitleri ve Fiyatları

Ortopedik ve özel donanımıyla hastanın rahat ve konforlu bir şekilde yatmasını temin ederek tedavisine destek sağlayan yataklar hasta yatağı olarak bilinir. Devlet, bakıcı maaşı gibi bir dizi yardımla hasta olan vatandaşlarına bakan kişileri desteklemektedir. Bu minvalde yatalak hastası olup havalı yatağa ihtiyacı olanlar havalı yatağı devlet karşılıyor mu? Sorusunun cevabını merak etmektedirler. Havalı hasta karyolası, yatalak olan hastalar için en güvenilir ve en sağlıklı yataklardır. Hasta yataklarının çeşitleri vardır. İlk aşamada manuel ve elektrikli olmak üzere ikiye ayrılır. Manuel yatakların özellikler elle yapılan müdahale ile kullanılmaktadır. Baş ve ayak kısmı hareketli hasta yataklarının özellikleri yatakta bulunan aparata yapılan fiziki müdahale ile aktif hale getirilir.

Motorlu veya diğer adıyla elektrikli hasta yatakları, elektrikle çalışır. Yatağın özelliklerini sağlayan motor elektrik olmadan çalışmaz. Yatağın özellikler uzaktan kumanda üzerindeki tuşlara basılması ile kullanılır. Ellerini kullanabilen hasta bile başını, ayak kısmını veya yatağı aşağı yukarı tuşlarına basarak yatağı hareket ettirebilir. Motor sayısına göre yatakların özellikleri bulunmaktadır. Motorlu hasta yatağı, 2, 3 ve 4 motorlu olmak üzere 3 çeşittir. Bunlara ilave bir de havalı yataklar vardır.

  • 2 Motorlu hasta yatakları; Yatağın ayak ve baş kısmı hareketlidir. Uzaktan kumandadaki tuşlar kullanılarak, insan gücüne ihtiyaç olmadan yatağın özellikleri kullanılır. Hasta başını veya ayaklarını kaldırmak için bakıcıdan yardım istemek zorunda kalmaz. Hareket edebilen hastalar kendilerini yemek yeme vs. gibi durumlar için yatağı hareket ettirebilir.
  • 3 motorlu hasta yatakları; Baş, ayak kısmının hareketine ilave olarak 3 motorlu hasta yatakları aşağı ve yukarı doğru da hareket ederler. Hasta yatağa inip çıkarken veya sedyeye nakledilirken yukarı aşağı hareketli olması büyük bir avantaj sağlar.
  • 4 motorlu hasta yatakları; 3 motorlu yatakların bütün özelliklerini taşır. İlave olarak öne ve arkaya doğru dik açıyla kalkma özelliğine sahiptir. Özellikle yoğun bakımlarda kullanılır.

Havalı yataklar, içinde hava bulunan kanallarla donatılmış olan yataklardır. Yatalak hastaları olanların havalı yatağı devlet karşılıyor mu? Sorusunu sıklıkla sormalarının en önemli nedeni bası yaralarına olan olumlu etkisidir.

Hasta Yatağı İçin Nereye Başvurulmalı?

Hastalık hali bütün insanlar için geçerlidir. Kısa süreli hastalıklar çok önemli olmasa da ciddi hastalıklarda tedavi için uzun zaman gerekir. Hastanede tedavisi bitenler şanslıdır. Tedavisine evde devam edilecek olanlar, fiziksel engeli olanlar ve yatalak hastalar için normalde kullanılan yataklar pek uygun değildir. Ortopedik olsa dahi tedavi sırasında hastanın ve bakan kişinin ihtiyaçlarını karşılamaz. Bundan dolayı ev tipi hasta karyolası büyük bir ihtiyaçtır. Yatalak hastası olanlar için havalı yatak daha büyük ihtiyaçtır. Maddi durumu müsait olmayanlar için havalı yatağı devlet karşılıyor mu? Sorusunun cevabı çok önem arz eder.

Devlet, vatandaşının sağlıklı bir hayat geçirmesi için gerekli olan bütün tedbirleri almıştır. Hasta yatakları, klasik yataklardan farklı olarak tasarlanmıştır. Bundan dolayı normalde kullanılan ortopedik yataklardan biraz daha yüksek fiyata sahiptir. Havalı hasta yatakları, karyola üzerine eklenen özel hava kanallarından oluşur. Kanallar sırayla şişmektedir. Kanalların havayla dolup şişmesi ve yatağın kullanılabilmesi için elektriğe takılması gerekir. Elektrikle çalışan, hava kanalları bulunan ve hareketlilik özelliği bulunan havalı hasta yatağı fiyatları doğal olarak standart yataklardan yüksektir.

Devlet, hastalara bez gibi yardımlar yapmaktadır. Hastası olup bakımıyla ilgilendiğinden dolayı çalışamayan kişilere de maaş bağlamaktadır. Tabi bütün bu imkanlardan yararlanabilmek için devletin hasta ve bakıcının durumundan haberdar edilmesi gerekir. Hasta yatağı da hasta ve bakıcısı için çok önemli ve gerekli bir ihtiyaçtır. Bundan dolayı hasta yatağı da devlet tarafından karşılanabilmektedir.

Hastası olan herkesin gücü havalı yatakları almaya yetmemektedir. Şayet hasta kısa süre yatacaksa satın alma yerine firmaların hasta yatağı kiralama seçeneği değerlendirilebilir. Kiralama daha uygundur. Fakat uzun süre yatacağı öngörülenler için yatak alımı veya devlet desteği şarttır. Havalı yatağı devlet karşılıyor mu? Sorusuna verilecek olan evet cevabı maddi gücü olmayanları ciddi anlamda memnun etmektedir.

Devletin yatağı karşılayabilmesi için hasta yakınının yaşadıkları bölgedeki Sosyal Sigortalar Kurumu’na başvuru yapması gerekir. Başvuru yaparken hastanenin ve ilgili doktorun yazdığı reçete ibraz edilmelidir. Doktor reçetesi veya sağlık raporu olmadan yapılan başvurular dikkate alınmaz. Reçete, sağlık raporunun eklendiği dilekçe ile durumunu devlet yetkililerine arz eden hasta yakını yapması gerekeni yerine getirmiştir.

Havalı Hasta Yatağı Nereden Alınır?

Havalı yatak üretimi yapan firmalar satış ve kiralama işlemleri ile hastalara hizmet vermektedir. Hastası kısa süre evde tedavi görecek olanların yakınları kiralama seçeneğini tercih etmektedir. Kiralama seçeneğinde firmayla belli bir süre için sözleşme imzalanır. O süre için geçerli olan ücret ödenir. Yatağın kurulumu firma tarafından yapılır. Sözleşmede belirlenen süre bittiğinde yatak yetkili firmaya teslim edilir.

Hastası hayatının devamını yatarak geçirmek zorunda olanlar için kiralama doğru bir seçenek değildir. Havalı yatağın satın alınması gerekir. Havalı yatak fiyatları, hasta yatakları çeşitlerinin en yüksek olanıdır. 2 motorlu, 3 motorlu yataklardan daha yüksek olduğundan yatalak veya engelli hastası olanlar tarafından havalı yatağı devlet karşılıyor mu? Sorusu çok sık sorulmaktadır. Devlet vatandaşının tedavi masraflarını karşılayamamasından dolayı mağdur olmaması için çeşitli tedbirler almıştır. Hasta yatağı tedariki bu tedbirler arasında yer almaktadır.

Yatağa bağlı yaşayıp hareket edemeyenlerin vücutlarında bası veya yatak yarası oluşabilir. Normal yataklarda yatan hastalar hareket edemediklerinden dolayı bası yarasının oluşmaması için bakan kişi tarafından çevrilmesi gerekir. Devamlı olarak hastanın fiziki güçle çevrilmesi ise oldukça zordur. Çevrilmediğinde kendini bırakan vücudun yaptığı basınç ve hareketsizlikten kaynaklanan çeşitli nedenler yaralar oluşur. Yaraların hastaya verdiği acının sıkıntısı yanında bakan kişi için de ayrı bir meşakkattir. Çünkü bası yaralarını iyileştirmek zannedildiği kadar kolay olmayacaktır.

En güzel çözüm bası yarasının hiç oluşmamasını sağlamaktır. Bunun için havalı yatağa ihtiyaç vardır. Almaya maddi gücünüz yeterli değilse havalı yatağı devlet karşılıyor mu? Sorusunun cevabını alarak işlemlere başlamaktır. Devlet hastanın yatak ücretini ödemez. Yani bakan kişi İl Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptığı başvuru neticesinde kendine yatağın ücretinin ödeneceğini beklememeli. Çünkü devlet başvuruları değerlendirir ve neticesinde yatak yardımı yapar. Para yardımı yapmaz. Kişinin doktordan ve hastaneden aldığı reçete ve raporla başvurusunu yaptıysa değerlendirmeye tabi tutulur. Uygun bulunan kişilerin evine yatağın teslimatı yapılır.

https://www.marmaramedikal.com/

5/5 - (1 oy kullanıldı.)