HASTA YATAĞI YAPIMI (ODA HAZIRLAMA)

Kapalı Hasta Yatağı ile İlgili Yapım Aşamaları

Rahatsızlığı olan kişiler için öncelik onların tedavisini yapabilmektir. Hastaneler, tamamen hastanın iyileşmesi üzerine tasarlanmış mekanlardır. Hasta karyolası, hastanın rahat ve konforu sağlanarak tedavisinin hızlandırılması düşünülerek özel tekniklerle donatılmış ürünlerdir. Uzun süre yatmak zorunda kalan hastalarda bası yarası gibi olumsuz durumlar yaşanır. Hastanın enfeksiyon kapmaması, bası yarası oluşmaması için düzenli olarak çevrilmesi ve yataklarının temizlenmesi gerekir. Hastanın düzenli çevrilmesini sağlayan yatak çeşitleri vardır. Çeşitlerine göre hasta karyolası fiyatları değişmektedir. Hastanın durumuna göre yatak çeşitlerinden seçim yapılarak tedavi süresi mümkün olduğunda kısaltılmalıdır.

Hastası Tabucu Olan Yatağı Yapımı İçin Gerekli olan Malzemeleri

Hastası taburcu olan yataklar literatürde kapalı yatak olarak nitelendirilir. Hasta taburcu olduktan sonra o yatağın temizlenmesi ve yeniden yapılması gerekir. Hasta yatağı yapımı, ortamın hijyeni ve gelecek yeni hastanın sağlığı açısından önemli olduğundan dolayı özenli yapılmalıdır. Kapalı olan yatağın yapımında öncelikle kaç kişi yapacaksa o kadar eldivene ihtiyaç vardır. Bir veya iki kişi yeterli olacaktır. Yatağın kirlenmesini önlemek için yatak koruyucu, ara muşambası, ara çarşafı, yatak çarşafı, nevresim, battaniye, pike, yastık kılıfları, kirli arabası veya kirli torbası, temizlik bezi ve dezenfekte solüsyonu yeterli olacaktır.

Kapalı Hasta Yatağının Yapım Uygulaması

Hasta yattığı zaman içerisinde düzenli olarak yatağının değiştirilmesi gerekir. Çünkü en ufak bir mikrobik durum hastanın sağlık durumunu tehdit edebilir. İşte bu aşamada hasta yatağı yapımı ve nasıl yapıldığı önem kazanır. Hasta çıktıktan sonra oda açılarak havalanması sağlanmalıdır. Eller yıkanır, kurulanır, eldivenler giyilerek yapıma başlanır. Yatak takımları en alta serilecek olanlar üste gelecek şekilde güzelce katlanmalı ve sıralanmalıdır. Bu şekilde hazırlanması yatak yapımını kolaylaştırır.

Rahat hareket edebilmek için etajer, çağrı zili ve sandalye yataktan uzaklaştırılır, karyolanın kenarlıkları indirilir. Kirli olan nevresimin içinden battaniye çıkarılır. Battaniye temiz bir yere veya sandalyenin üzerine konur. Nevresim ise kirli kısmı içe gelecek şekilde dürülerek kirli arabasına atılır. Kirli olan çarşaf pratik bir şekilde çıkarılarak kirlilere atılır. Yatağın ayak kısmı ile baş kısmı değiştirilir. Yatağın hijyeni için dezenfekte solüsyonu ve temizlik bezi kullanılarak silinir. Bir müddet havalandırıldıktan sonra diğer işlemlere geçilir.

Temiz takımları sermeye başlamadan önce kirli eldivenler çıkarılıp yeni temiz eldivenler giyilir. Yatağı kirlenmesini önlemek için öncelikle yatak koruyucu geçirilir. Dörde katlanmış temiz çarşaf alınır, yatağın başına bırakılarak bir katı yanlara diğer katı ayaklara doğru serilir. Çarşaf serildikten sonra baş ve ayak kısmının köşelerinde kalan bölümler üçgen yapılarak yatağın altına verilir.

Yatık kılıfları geçirilerek yatağın baş kısmına konulur. Nevresimin içine battaniye geçirildikten sonra yastığı ve çarşafın hepsini kaplayacak şekilde örtülür. Yan taraflarda kalan kısımlar ise yatağın üstüne içe doğru katlanır ve düzeltilir. Pike nevresimin üstüne örtülür. Ayak tarafında kalan kısmı ise yatağın altına sıkıştırılır. Yataktan uzaklaştırılan sandalye, etajer, çağrı zili gibi eşyalar yerlerine çekilir, oda düzenlendikten sonra uygulama bitirilir.
kaynak: https://www.marmaramedikal.com/

5/5 - (1 oy kullanıldı.)