Hasta karyolası seçmenin püf noktaları
Sağlık sorunu yaşayan kişiler, tedavi süreci boyunca yatağa bağımlı olarak yatış gerçekleştirmek durumunda kalıyor. Hastalığının etkisiyle kalıcı veya geçici süreli yatağa bağımlı olan hastaların, yatacakları yatağın yapısal özellikleri büyük önem taşır. Uzun süreli ve sürekli yatış gerçekleştirmenin fiziksel açıdan yaratacağı problemlerin önüne geçilebilmesi amacıyla hasta yatağı adı altında özel medikal yataklar tasarlanmıştır. Medikal amaçlı kullanımı hedefleyen bu yataklar hasta yatağı veya hasta karyolası olarak isimlendirilir. Özel tasarımı ile hastanın yatış süresince rahatlığını ve konforunu sağlarken, olası komplikasyonlarında engellenmesine yardımcı olur. Günümüzde birbirinden farklı tasarım ve özelliklerde hasta yatağı çeşitleri bulunuyor. Bu durumda seçim yaparken hasta karyolası seçmenin püf noktaları ile ilgili bilgi sahibi olunmasının önemini arttırıyor.
Hasta yatağı nasıl seçilmelidir?
Hasta yatağı gibi medikal özellikli yatak seçimlerinde çok daha hassas şekilde hareket edilmesi çok önemlidir. Hasta yatağı kullanım amacına tam olarak yanıt verilebilmesi için hasta yatağı çeşitleri arasından hasta açısından en uygun olanının seçilmesine özen gösterilmelidir. Bu nedenle hasta karyolası seçmenin püf noktaları üzerinden hareket ederek, seçim yapılmalıdır.
Hastalar için hasta karyolası seçimi yaparken öncelikli olarak göz önünde bulundurulması gereken nokta hastaya özel yatak tercihinin yapılmasıdır. Bununla birlikte hastanın yaşadığı sağlık sorununun/hastalığının durumuna uygun olan özelliklere sahip yatağın seçilmesi gerekir. Hastanın rahatsızlığına göre özel tasarıma sahip olmasıyla, yatış ve tedavi sürecinin hasta adına daha konforlu olmasını sağlar.
Hastalığa ve hastaya göre hasta yatağı seçimi
Hastalar için hasta yatağı seçilirken mutlaka göz önünde bulundurulması gereken hasta karyolası seçenin püf noktaları bulunur. Buna göre;
Hasta yatağının tasarımsal özelliklerinin ve ilave fonksiyonlarının hastanın rahatsızlığıyla uyumlu olması gerekir. Böylelikle hastanın rahatsızlığının getirmiş olduğu dezavantajların, hasta yatağıyla giderilmesi sağlanır. Doğru hasta yatağı seçimi ile hastalığın ilerlememesi ve hasta konforu sağlanır.
Hastanın vücut ağırlığına seçim yaparken dikkat etmekte çok önemlidir. Günümüzde tasarlanan hasta karyolalarının farklı taşıma kapasiteleri bulunur. Buna göre bazı hasta yataklarında taşıma kapasitesinde 100 kg olurken, bazılarında 150 kg seviyesinde olabiliyor. Yatışı riskli hale getirebilecek bu hususta çok dikkatli olunmalıdır.
Sürekli aynı pozisyonda yatış gerçekleştirmesi gereken hastalara uygun olan hasta yatakları seçilmelidir. Hasta karyolası seçmenin püf noktaları arasında bu husus çok önemlidir. Devamlı aynı pozisyonda yatış, vücudun yatağa temas ettiği bölgelerde/noktalarda bası yaraları gözlemlenebilir. Bunun önüne geçilebilmesi için hasta yatağının bası yaralanmalarına karşı hastanın yatış pozisyonuyla uyumlu bir tasarıma sahip olması gerekir.
Hasta yatağı nasıl olmalı?
Klasik ve temel hususların dışında hastalıkların getirileri dolayısıyla hastaların kullanacakları hasta yataklarında belirli ek özelliklere de ihtiyaç duyulabilmektedir. Hastanın tedavi sürecinin konforlu ve sorunsuz bir şekilde sürdürülebilmesi için hasta yataklarında, mevcut ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmaktadır. Böylelikle her hastalığa ilişkin olarak en etkili hasta yatağı tasarımının ortaya çıkartılması sağlanıyor. Hasta karyolası seçmenin püf noktaları arasında mevcut teknik özelliklerine dikkat edilmesi de önem arz ediyor. Bu doğrultuda günümüzde tasarlanan hasta yataklarında;
- Terleme önleyici malzemeler,
- Eklem ağrılarına karşı direnç özelliği,
- Masaj özelliği,
- Yatak hareketliliği,
Şeklinde farklı özelliklere yer verilmektedir. Özellikle motorlu hasta yatakları farklı güç ve kapasiteleri ile yatış sürecinde hastayı çok fazla zorlamadan ve rahatsız etmeden pozisyon değişikliklerinin yapılabilmesine yardımcı olur.
Hasta yatağının güvenli ve sorunsuz kullanımı için hasta karyolası seçmenin püf noktaları arasında doğal olarak sağlamlık ve dayanıklılık kriterleri de bulunur. Kullanım esnasında hastanın güvenliğini riske etmeyecek veya özelliklerinin kullanım dışı kalmasına neden olmayacak kalite ve dayanıklılığa sahip olması gerekir.