Covid-19 Pandemisinde Hasta Yatakları Nasıl Dezenfekte Edilmelidir?

Covid-19 Pandemisinde Hasta Yatakları Nasıl Dezenfekte Edilmelidir?

Korona virüs pandemi dönemi özellikle dezenfeksiyonun önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Hasta yatakları gibi hastalar için hayati derecede bir fonksiyona sahip olan araçlar için de dezenfekte işlemleri olmazsa olmaz bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam da bu noktada akıllara Covid-19 pandemisinde hasta yatakları nasıl dezenfekte edilmelidir? Sorusu gelmektedir. İşte bu soruya dair merak edilen tüm ayrıntılar!

Dünyayı kısa süre içerisinde çevreleyen bir salgın olarak karşımıza çıkan Covid-19, dikkatleri dezenfekte hizmetlerinin üzerine çekti. Hasta yatakları gibi yoğun bir seviyede kullanılan araçların düzenli aralıklar halinde dezenfekte edilmesi de son zamanların favori çalışmaları arasında yer almaktadır. Hasta yatakları, hastaların tedavi süresi boyunca üzerinde istirahat ettikleri, özel tasarım araçlardır. Bu araçların düzenli aralıklarla temizleniyor olması aynı zamanda tedavi sürecini de olumlu yönde etkilemektedir.

Elbette ki standart temizlik hizmetleriyle Covid-19 dezenfekte hizmetleri arasında birtakım farklılıklar da bulunmaktadır. Bu noktada Covid-19’a neden olan virüsün temizlenmesine yönelik olarak başarılı sonuçlar ortaya koyan bir tekniğin uygulanması hayati derecede önemlidir. Peki, hasta yataklarının Covid-19 pandemisinde düzenli dezenfektesi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar!

Hasta Yataklarının Covid-19 Pandemisinde Düzenli Dezenfektesi Nasıl Yapılır?

Özellikle korona virüs pandemisine neden olan virüslerin dış ortamlarda uzun süreli bir şekilde kalamadığı bilinmektedir. Özellikle bu tür virüslerin damlacıklar yoluyla bulaş durumunu ortaya çıkardığı da bilinmektedir. Bu kapsamda yüzeylerin düzenli aralıklarla temizleniyor olması, söz konusu virüslerin bulaş durumunu ortaya çıkarmasına da engel olacaktır. Elbette ki bu durum hasta yatakları için de geçerli olmaktadır. Hasta yataklarının temizliği yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat etmek şarttır:

  • Mutlaka hasta yataklarının yüzeyleri temizlenmelidir
  • Yüzey temizliğini sabun ya da standart deterjanlarla yapabilmek mümkündür
  • Mutlaka hasta yataklarının dezenfekte işlemleri düzenli aralıklar halinde yapılmalıdır
  • Şayet yüzey temizliğinden emin olmak isterseniz, 1 litre suya 2 kaşık kadar çamaşır suyu da kullanabilirsiniz

Özellikle hasta yataklarını düzenli aralıklarla temizlenmesi, hasta konforunu da olumlu yönde etkileyecektir. Zira temiz bir hasta yatağı hastanın psikolojik durumuna da olumlu yönde katkı sunacaktır. Ayrıca korona gibi virüslerden uzak kalmak noktasında da hasta yataklarının periyodik olarak temizlenmesi her zaman beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir. Bütün bu bilgiler ışığın da korona virüs ne kadar süre zeminde canlı kalabilir? Sorusunun yanıtını biliyor olmak da beraberinde önemli kazanımları getirmektedir!

Korona Virüs Ne Kadar Süre Zeminde Canlı Kalabilir?

Hasta yataklarının temizliği yapılırken korona virüsün kendine has özelliklerini de dikkate almak şarttır. Zira bu virüsü ne kadar iyi tanırsak, o kadar etkili bir ölçüde bu virüsle mücadele etmiş oluruz. Öncelikli olarak Covid-19 virüsünün canlı kalma süresini bu virüsün yapıştığı malzemenin türü, çevre şartları ve nemle ısı durumu doğrudan etkilemektedir. Günümüz itibariyle korona virüs, yüzeye yapıştığı zaman ortalama 1 ile 3 saat süre arasında canlı kalabilme özelliğine sahiptir. Ancak bu henüz bilimsel olarak tam bir şekilde kanıtlanmış bir bilgi değildir. Dolayısıyla korona virüs dezenfekte işleminin hasta yataklarında günlük olarak yapılması da önerilmektedir.

Günümüz koşullarında yapılan bilimsel araştırmaların ortak verilerine göre, korona virüs, cam yüzeylerde 4 gün, plastik yüzeylerde 5 gün, çelik gibi malzemelerde ise ortalama 48 saat kadar canlı kalabilmektedir. Yine bu virüsün alüminyum malzemelerde ortalama 2 ile 8 saat arasında ve ahşap zeminlerde ise 4 gün kadar canlı kaldığına dair yaygın bir kanı oluşmuş durumdadır. Bütün bu bilgiler ışığında son zamanlarda yapılan araştırmalar neticesinde dezenfekte işleminin periyodik olarak yapılması, sayesinde korona virüsün de canlı kalma olasılığı ortadan kaldırılmaktadır.

Esasında Covid-19 dezenfekte işleminin başarılı bir şekilde tamamlanmasında, temizlik yapılacak yüzeyin özelliklerine göre adım atmak şarttır. Bu noktada hasta yataklarının varsa plastik parçaları, çelik ya da alüminyum parçalarının farklı özelliklere sahip olduğunu göz önünde bulundurmak şarttır. Şayet hasta yataklarının üretilmiş olduğu malzemenin özelliğine göre bir dezenfeksiyon işlemi yapılacak olursa söz konusu virüsten de korunmak noktasında önemli bir kazanıma sahip olmak da mümkün olacaktır. Tam da bu noktada Covid-19 pandemisinde hasta yatakları temizlenirken dikkat edileceklerin neler olduğu sorusu akıllara gelmektedir!

Hasta Yataklarının Dezenfektesinde Dikkat Edilecekler!

Hasta yatakları her zaman temiz tutulmak durumunda olan araçlardır. Bu araçlar sadece Covid-19 pandemisi nedeniyle değil diğer pek çok farklı nedene bağlı olarak düzenli aralıklarla temizlenmek durumundadır. Elbette ki Covid-19 pandemisinin etkisiyle hasta yataklarının düzenli olarak dezenfeksiyonunun yapılmasının gerekliliği bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda hasta yataklarının dezenfektesinde aşağıdaki hususlara dikkat etmek şarttır:

  • Dezenfekte işleminde mutlaka etkili temizlik malzemeleri kullanılmalıdır
  • Hasta yatakları en az günde 1 kez olmak üzere düzenli aralıklarla temizlenmelidir,
  • Hasta yataklarının düzenli bir şekilde temizlenmesine dair etkili bir plan oluşturulmalıdır
  • Hasta yatağının dezenfektesinde görev alan personel ya da kişi mutlaka kendisini de korumalıdır

Bütün bu bilgiler ışığında hasta yatağı dezenfeksiyon işleminin son derece hassas olan bir süreci beraberinde getirdiğini unutmamak gerekmektedir. Dezenfeksiyon işleminin başarılı bir şekilde tamamlanması için mutlaka korona virüse karşı etkisi bilinen temizlik malzemeleri tercih edilmelidir. Unutmamak gerekir ki Covid-19 pandemisiyle birlikte temizlik hizmetlerinin ne kadar önemli bir işlem olduğu bilgisi bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Hele bu hasta yatakları için de olmazsa olmaz bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

https://www.marmaramedikal.com/blog

Oy verin