Ventilasyonlu Havalı Yatak Nedir?
Hastalık sürecinin daha hızlı ve sağlıklı atlatılabilmesi için kullanılan her şeye çok dikkat edilmelidir. Hastaneden sonraki tedavisi evde uzun sürecek olan hastaların ventilasyonlu havalı yatak kullanması daha uygundur. Ventilasyonlu havalı yatak nedir? Şeklindeki sorular hasta yakınları tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Hasta yataklarının hepsinde ventilasyon özelliği yoktur. Ventilasyonlu havalı yatak, üzerindeki delikler aracılığıyla hastanın yatağa temas eden bölgesine hava üfler. Bası yarasının oluşmaması, oluşmuş ise iyileşmesi adına ventilasyon özelliğinin olması çok önemlidir.
Hastanın yattığı ve vücudunun temas ettiği bölgelere düzenli olarak hava üfleyen ventilasyonlu havalı yataklar çok daha fazla tercih edilmektedir. Devamlı yatan hastanın vücudunun çevrilmesi gerekir. Şayet çevrilmezse zamanla vücut terleme yapar. Aynı zamanda yatağa temas eden kısımlarda çeşitli kızarıklıklar, morarmalar ve yaralanmalar meydana gelecektir. Yaraların oluşmasındaki en önemli nedenler arasında temasın olması, vücuttaki kan dolaşımının yavaşlaması, vücudun az hava alması ve terlemesi gösterilebilir.
Ülkemizde birçok firma havalı yatak üretimi yapmaktadır. Üretimi yapılan yatakların çeşitli modelleri bulunmaktadır. Bu modeller arasında yatakların üzerinde hava üfleyen delikler bulunanlar vardır. Daha çok boru tipi havalı yatak modellerinde ventilasyon özelliği kullanılmaktadır. Cildin kuru kalmasını sağlayan bu özellik sayesinde hasta yara sorunu yaşamaz. Teknolojinin en son gelişmeleri kullanılarak üretilen ventilasyonlu havalı yataklar, yatalak, engelli ve felçli hastalar için idealdir.
Hastaların durumu ve evde ne kadar uzun süre yatmak zorunda olduğu farklılık gösterir. Ventilasyonlu havalı yatak nedir? Sorusuna cevap alanlar uzun süre yatacak hastasına bu modelden almak istemektedir. Uzun süre yatacak olan hasta için ventilasyonlu yatak alımı hem hastayı rahat ettirir hem de bakan kişinin yükünü azaltır. Ventilasyonlu havalı yatak fiyatları, normal yataklara göre biraz daha yüksektir.
Şayet hasta uzun süre yatmayacaksa ventilasyonlu havalı yatak kiralama seçeneği tercih edilebilir. Firmalar hastaların bakımını kolaylaştırmak için kiralama gibi kolaylaştırıcı işlemler yapmaktadır. Kiralama seçeneğinde hastanın durumu göz önünde bulundurularak yatak bir süreliğine kiralanır. Kiralamada verilen ücret satın almaya göre daha düşüktür. Tedavi ve kiralama süresi bitince yatak firmaya teslim edilir. Şayet tedavi süreci zannedildiğinden daha uzun sürerse kiralama süresi firmayla görüşülerek uzatılır.
Ventilasyonlu Havalı Yatak Çeşitleri
Havalı yatakların birçok çeşidi vardır. Sertlik ayarı yapılabilen modelleri dahi mevcuttur. Ventilasyonlu havalı yatak nedir? Sorusuna cevap vererek diğer yatak modellerinden de bahsedelim. Ventilasyonlu havalı yatakların üzerinde delikler vardır. Bu deliklerden kontrollü olarak hava üflenir. Hava üfleme özelliği olması bası yarası oluşmaması adına çok önemli bir özelliktir. Havalı yatakların modelleri üç çeşittir. Bunlardan birincisi baklava tipi havalı yataklardır. Bu yatakların eni yaklaşık olarak 5 cm kadardır. Yatağın üzerinden görülen baklava tipinden dolayı bu isimle adlandırılır. Baklava tipi havalı yatak modelinde kanallar baklava şeklindedir.
İkinci model ise boru tipi havalı yataklardır. Hava kanalları boru şeklinde olan bu yatakların genişliği 7 cm’den başlayarak 14 cm’e kadar çıkmaktadır. Ventiasyon özelliği bulunan boru tipi yatakların A+B tipi ve A+B+C olmak üzere 2 farklı çeşidi vardır. En gelişmiş boru tipi havalı yatak modeli A+B+C tipidir.
Ventilasyon özelliği olup sıklıkla tercih edilen diğer model ise pozisyon aldıran havalı yataklardır. Pozisyon aldıran havalı yatak modellerinin hepsinde kanallar boru tipidir. Pozisyon aldıran yatakların sağında ve solunda 10 dakikada bir 25 ila 30 derece kadar eğilen hava kanalları vardır. Pozisyon süresi hastanın durumuna göre 10, 15 veya 20 dakika olarak değiştirilebilir. Aynı zamanda pozisyon derecesi de modellere göre değişim göstermektedir. 40 ila 45 dereceye kadar çıkabilmektedir. Derecelik pozisyon aldırmalar hastanın yatakta çevrilmesi ile eş anlamdadır. Basınç ayarı yapılabildiğinden dolayı hastanın yatak hastanın vücudunda olumsuz tesirde bulunmaz. Yara oluşumu riskini azaltmak için basınç ayarı yapılan modeller tercih edilmelidir.
Pozisyon aldıran havalı yatakların A+B ve A+B+C şeklinde iki farklı modelleri vardır. A, B, C şeklinde isimlendirilen sistem şişirme motorunun bağlı olduğu girişleri ifade etmektedir. Her giriş kanalının bağlı olduğu hava kanalları farklıdır. Kanalların sırayla şişmesi için girişlerden motor farklı zamanda hava üflemektedir. A+B modellerde iki tane hava giriş kısmı bulunurken A+B+C modellerinde üç tanedir. Birbirlerinden bağımsız olmasından dolayı hastanın vücuduna etkisi daha fazladır.
A+B sistemli havalı yatakları birinci ve ikinci dereceli bası yaralarında daha etkilidir. Fakat A+B+C sistemli modeller ise daha ağır yani dördüncü evreye kadar derinleşen yaralarda etkilidir. Ventilasyonlu havalı yatak nedir? Cevabı alınınca hangi modelin alınmasına karar vermek gerekecektir.
A+B Ventilasyonlu Havalı Yatağı Özellikleri
Hasta yatakla temas ettiği müddetçe zamanla terler. Kış aylarında dahi hastanın yattığı yerin ter olduğu görülebilir. Yaz ayları gibi sıcak zamanlarda ise bu durum daha vahim bir hal alır Sağlıklı insanların hava almak isteği olduğu gibi hasta kişilerin vücutlarının da hava alması gerekir. Aldıkları hava terlemeyi önler, kuru kalması sağlanır. Bu durum da yara oluşumunu engeller. Ventilasyonlu havalı yatak nedir? Diye soranlara cevabımız; hastanın vücudunun ihtiyacı olan havayı üzerindeki deliklerden üfleyen yataklardır şeklinde olacaktır.
Normal yatakta yatan hastanın özellikle yatağa temas eden, kalça, kulak kepçesi, uyluk kısmı, ayak topukları, dirsekler zamanla kızarmalar olur. Bu kızarmalar ilerledikçe morarır ve yara açılır. Bu yaraların tedavisi zordur. Çünkü hasta devamlı yatmak zorundadır. Sıkışan derinin ve yaranın hava alması mümkün olmadığında sorun gittikçe büyür. Ventilasyonlu havalı yatak modellerinde ise hava sorunu çözüme kavuşturulmuştur. Hastanın yara acısı ve sıkıntısı çekmemesi için özel olarak üretilen yatakların modelleri arasında bulunan A+B sistemli yataklar sıklıkla kullanılır.
Ekonomik ve uygun fiyatlara sahip olan A+B sistemli modellerde yatağın şişme en yüksekliği 8 cm’dir. Hava kanalları yatak içinde boru şeklinde sıralanmıştır. Yatağın özellikleri şöyle sıralanabilir;
- Birinci ve ikinci derecedeki bası yaralarının tedavisi için uygun başlangıç aşamasındaki yataklardır.
- Yatağın taşıma kapasitesi 100 kiloya kadardır. 100 kilodan fazla hastalar için uygun değildir.
- Uygun fiyatlı olmasından dolayı en fazla tercih edilen modellerdendir.
- Ventilasyon özelliğine sahip olan yatakta iki tane hava giriş kısmı bulunur.
- Hava kanalları yaklaşık olarak 10 dakikada bir pozisyon almaktadır. 10 dakikada bir sıralı olarak şişip inen kanallar sayesinde hasta hep aynı bölgeye basınçtan kaynaklı sorun yaşamaz.
- Sıralı olarak şişen hava kanalları masaj etkisi yapar. Kan dolaşımı hızlandığından dolayı yara oluşumu engellenir.
- Yatağın içinde bulunan boruların 17 farklı bağlantısı vardır. Bu bağlantılar havayı dağıtır. Yatak hastanın şeklini almaz.
- Hava motorunda hastanın kilosuna göre basınç ayarı yapılabilmektedir. Ventilasyonlu havalı yatak nedir? Sorusuna alınacak cevaptan sonra hangi sistemli yatağın alınacağına karar verilmesi gerekir.
A+B+C Ventilasyonlu Havalı Hasta Yatağı Özellikleri
Günümüzde en fazla tercih edilen hasta yatakları ventilasyonlu olanlardır. Ventilasyonlu havalı yatak nedir? İle merak edilen bütün soruların cevapları firmalar tarafından verilmektedir. Ülkemizde ventilasyonlu havalı yatak üreten çok sayıda firma vardır. En kaliteli malzemeyi ve son teknolojiyi kullanarak üretim yapan firma tercih edilmelidir. Elektrikle çalışan ventilasyonlu yatakların içinde bulunan borular hastanın durumuna göre farklı zamanlarda şişer ve iner.
Kanalların ne kadar sürede şişeceği ve ineceği süre ayarlanabilmektedir. Pozisyon aldırma özelliği de bulunmaktadır. Pozisyon derecesi de ayarlanabilmektedir. Huzur evi ve bakım evlerinde en fazla kullanılan ventilasyonlu havalı yatak modeli A+B+C sistemli olanlardır. A+B+C sistemli havalı yatakların özellikleri şunlardır;
- Günün 18 saatinden fazlasını yatakta geçiren hastalar için idealdir.
- Yatağın en yükseliği 12 cm’dir.
- Sıvı geçirmez ve hava alabilen kılıfı mevcuttur. Fermuarlı olan kılıf istendiği zaman çıkarılıp kolayca temizlenebilir.
- Yatakta A+B+C şeklinde hava giriş sistemi vardır.
- Hava kanalları yaklaşık olarak 7 dakikada bir şişer ve iner. Üç hava girişi olduğundan dolayı kanallar üç farklı sırayla iner ve şişer.
- Borular aldıkları havayı 19 farklı bağlantı noktasıyla dağıtırlar. Yatak hastanın şeklini almaz. Hasta yatağın şeklini alır.
- Hastanın kilosuna ve durumuna uygun olarak motorda bulunan yumuşaklık ve sertlik ayarı yapılabilir.
- Yatağın taşıma kapasitesi 150 kiloya kadardır.
- Yatak 12 cm’e kadar şişebilir. 12 cm gibi yüksek bir seviyeye kadar şişmesi daha fazla tercih edilmesine nedendir.
- Vücuda yaptığı basınç oranı %35 olduğundan dolayı yara oluşumuna izin vermez.
Yatağın ses seviyesi 40 desibeldir. Hastayı rahatsız etmeyecek seviyededir. Ventilasyonlu havalı yatak nedir? Konusu yatalak hastası olanları yakından alakadar etmektedir. Hava üfleme özelliği bulunan ventilasyonlu yatakların pozisyon aldırma dereceleri de ayarlanabilmektedir. Satın almadan önce pozisyon alma özellikleri dikkatlice araştırılmalıdır. Pozisyon aldırması yara oluşumunu engellemede çok önemlidir.
kaynak: https://www.marmaramedikal.com/